PRESSITEADE: Eesti toidu kuu saab avapaugu ajaloolises Haapsalu raudteejaamas

posted in: Uudised | 0

Sel nädalavahetusel algab Eesti toidu kuu, mille eesmärk on väärtustada Eestis toodetud toitu ja Eesti toidukultuuri. Eesti toidu kuu saab avapaugu 31. augustil Haapsalu ajaloolisel raudteeperroonil toimuval Gurmeeturul.

Eesti toidu kuu avab kell 11 Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi biomajanduse asekantsler Madis Pärtel. Piduliku sündmuse puhul ootab külalisi tervitusamps – traditsiooniline karask, mille on valmistanud Haapsalu Kutsehariduskeskuse pagariõpilased.

Jaama perroonist saab sel päeval Lääne-Eesti kõige uhkem kohaliku toidu turg, kust ei puudu ka meeldivad kulinaarsed üllatused teistest Eestimaa paikadest. Gurmeeturul osaleb ligi 60 toidutootjat, kes pakuvad kõhutäidet nii kohapeal tarbimiseks kui ka koju kaasa ostmiseks.

“Gurmeeturg on saanud oodatud ürituseks nii külastajate kui ka tootjate seas. Sel aastal leiab turult väga mitmekesise valiku kohalikku toitu – talusingist kuni lõikheina leiva ja CBD kanepiteeni välja,” selgitas Gurmeeturu korraldaja, Kodukant Läänemaa tegevjuht Liis Moor.

Lisaks turule sünnib Restorani Von Gernet Chef de Cuisine Tanel Kulboki käe all koostöös Haapsalu Kutseharidusekeskuse kokaõpilastega degustatsioonimenüü, mida saab tasuta nautida raudteejaama paviljonis. „Selleaastane kolmekäiguline degustatsioon on maitsete rännak, kus Läänemaa tooraine kohtub nopetega teiste maade köögikunstist. Näiteks ootab külastajaid kohalik versioon Sitsiilia tänavatoidust arancinist – paneeritud ja fritüüritud risotost. Nii nagu Itaalia köögis kasutatakse oskuslikult ära eelmisest päevast järelejäänud risotot siis Gurmeeturul saab uue elu mulgipuder,“ avab Tanel Kulbok selleaastasel degustatsioonil pakutavat. 

Lapsi ootab Gurmeeturul õppe- ja mänguala. Keskkonnaamet on peredele sisse seadnud „Loodushoidliku kalastaja töötoa“, kus tutvustatakse  meie veekogudes elavaid kalu ja harrastuspüügile seatud reegleid.

Gurmeeturg toimub viiendat korda, 2023. aastal külastas seda 1300 inimest. Ürituse eesmärk on kasvatada tarbijate teadlikkust kohaliku toidu mitmekesisuse ja eeliste osas, võimaldada otsekontakte tootjate ja tarbijate vahel ning anda alustavatele ettevõtjatele tõuget edasiarenemiseks. Gurmeeturgu korraldavad arendusorganisatsioonid MTÜ Kodukant Läänemaa ja MTÜ Läänemaa Rannakalanduse Selts ning seda rahastatakse Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist ja Euroopa Merendus-, Kalandus- ja Vesiviljelusfondist.