Läänemaa maitsed Turismikonverentsil 2019

posted in: Uudised | 0

Sel aastal Läänemaal, Haapsalu Kultruurikeskuses toimunud riiklikul Turismikonverentsil “Sihitult või sihitult” osales enam kui 350 inimese üle Eesti.
Kuna puhas ja kodumaine toit on tõusvas trendis, pakuti programmi lõunapausidel kohalikest taludest pärit toitu. Kevadel toimunud “Kohaliku toidu päeval” Altmõisa külalistemajas tutvus konverentsi toitlustaja Q-Catering Läänemaa tootjatega ja talunikega, selle tulemusena sai kokku pandud menüü, mille läbivaks jooneks on Läänemaa põldudel ja metsades kasvavad saadused ja mahetoit. Külalistele pakuti nii Traditsioonilist Noarootsi klimbisuppi, kui ka Tänava talu aroonia sinepiga marineeritud kohalikku Läänemaa lammast Neemrandi farmist. Kalasõpradele aga otse Nõva rannast mõnusalt kooreseid lestafileerulle. Üllatusi pakkusid värsked maitsed peedist, kõrvitsast ja metsaseentest, kitsejuustu-trühvel jahvatatud pihlaka ja maitserohelisega, tervislik astelpaju smuuti kanepijahuga ja veel palju muid sügisesi maitseid.
Õhtul toimus pidu ja tunnustamine Kuursaalis, kus oli võimalik maitsta kokteile Tänava talu siirupitega. Huvitavam neist on ehk Musta leedri siirup.

Kohalik toit

Reedehommikusele tervitavale kohvipausile kattis MTÜ Kodukant Läänemaa oma koostööpartneri, kirgliku koka Kerlin Ledisega kohalike tootjate poolt valmistatud suupistetest laua. Kõhtu täitsid rukki-ja toortatraleiva ja hapusaia ampsud, mille valmistajaks on Jahu- Jaan, kes oli ka ise kohapeal turismiinimestega suhtlemas. Maitseid lisas Mätiku talumeierei ürdivõi, Koka talu peedihummus ja suitsuvorst Putkase kalda talult. Tänava talult tallemaksapasteet ja sinepid, mis olid väga menukad. Taas sai suhelda peremehega isiklikult. Linnamäe lihatööstuselt põdraäkis kadus laualt nagu soe sai. Tervist turgutav Sepa talu astelpaju jook andis energiat algavaks päevaks. Kogu ettevõtmist saatis edu ja meie tootjad said palju positiivset tagasisidet.

Katame laua kodumaisega!

Eva Rahv
Kohaliku toidu spetsialist
+372 5568 6614
eva.rahv@kklm.ee