Novembri alguses kuulutas Maaeluministeerium välja konkursi Eesti aasta toidupiirkonna tiitli kandja leidmiseks 2018. aastaks. Toidupiirkonna tiitlit püüab ka Läänemaa rannikupiirkond Lääneranniku maitsete nime all. Komisjon teeb valiku nelja taotluse seast hiljemalt 10. detsembriks.
Toidupiirkonna nimetuse saamiseks esitas taotluse Kodukant Läänemaa. Taotluse ettevalmistamisse kaasati partnereid nii omavalitsuste, ettevõtjate kui maakondlike võrgustike hulgast. „Taotluse ettevalmistamise raames oli vaja välja pakkuda kava, kuidas piirkonnale iseloomulikku toitu läbi aasta tutvustada,“ ütles Kodukant Läänemaa Leader projektijuht Kaja Karlson.
Kava väljatöötamises osalenud Läänemaa Turismi juhataja Annika Mändla sõnul tõdesid kõik ettevalmistustöös osalenud, et Läänemaal on piisaval hulgal väiksemaid toidutootjaid ja kohvikuid-restorane ning siin pakutav toit on kvaliteetne. „Nüüd on vaja see üheks tervikuks siduda ja külastajale välja pakkuda. “
„Konkurss on tihe, kuid hoolimata toidupiirkonna tiitlist on Kodukant Läänemaa järgmiseks aastaks ettevalmistanud tegevused, millega soovitakse kohaliku toidu valdkonda maakonnas edasiarendada“, sõnas Kodukant Läänemaa tegevjuht Ene Sarapuu. „Oleme keskendunud eelkõige ettevõtjatevahelisele koostööle ja müügivõimaluste arendamisele koostöös ettevõtjatega.“
Kohaliku toidu tutvustamiseks valitakse alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, mille toidukultuurile ja seal toodetud toidule pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune rändkahvel. 2016. aastal kandis seda nimetust Hiiumaa, 2017. aastal kannab Peipsimaa.
Pressiteade 8.12.208 MTÜ Kodukant Läänemaa