Jaanuari lõpul külastati sügisel toimunud piirkonna toidunädalast inspireerituna õhtusöögi 7- käigulise menüü kõrvale kihiseva lauale toonud Tori siidritalu ja väisati ka Jaanihanso siidrivabrikut. Õppereisil osalesid huvilised kaheksast Läänemaa ettevõttest, tutvuti tootjate puuvilja-aedadega, siidritootmise tehnoloogiatega ning erinevate siidrisortidega.
Õppekäigu eesmärk oli ühendada meeldivaks tervikuks kohalik toit Eesti õuna ja- pirnisortidest valmistatud käsitöösiidritega. Külastustel selgus, kuidas maitsevad tuntud õunasordid kui nad on ära kääritatud. Lisaks teooriale jagus õppereisil ka praktikat – blendimine ja omanäolise siidriretsepti välja töötamine oli huvitav väljakutse kogu õppereisi seltskonnale. Aeg annab arutust, kas käesoleva aasta toidunädala õhtusöögi siidrivalikusse lisandub ka Läänemaa kokkade maitse järgi valmistatud uus siidrisort.
Tutvus kohaliku söögivalikuga ja inspireeriva disgorging meetodil valmistatud siidrivalikuga võib tuua kaasa käsitöösiidrite osakaalu suurenemise Läänemaal.
Õppereis toimus projekti “Kohalik toit on tervislik ja trendikas!” raames.
Eva Rahv,
kohaliku toidu spetsialist