Kohaliku toidu pidu!

posted in: Uudised | 0

Laupäeval toimus Altmõisa Külalistemaja saalis Läänemaa tublisid tootjaid ja talunikke tutvustav kohtumine. Oodatud olid kõik kohaliku toidu huvilised, kel soov oma menüüsse lisada rohkem kodumaist toodangut. Külastajate seas oli lasteaedade esindajaid, koolikokkasid, restorani omanikke ja tervisliku toidu armastajaid. Häid maitseid sai nautida talude ja tootjate laudade juures, kokteilibaaris ja smuutikohvikus. Viimases sai proovida Jahu- Jaani uusimat katsetust- taimne piim- kaerast ,speltanisust ja tatrast.

Päeva alustuseks sai nautida kohvi ja peakokk Kerlin valmistas tervituseks kaerahelbe ahjupudru, speltanisu-ahjuõuna pudru ja soolasesõpradele osutus tõeliseks lemmikuks odrahelbe puder. Kõik helbed olid pärit Lauri-Jaani talust Jahu-Jaani toodangust. Edasi sai juba suunduda saali. Külalisena võttis sõna Mary-Liis Dietrich kohvikust, kellega koos peeti vestlust kohaliku toidu tulevikust ja kasutusest restorani menüüs. Kohal oli ka toitumisnõustaja Mailiis.

Taludest olid esindatud Mätiku talumeierei, Jahu-Jaan, Tammejuure talu, Sepa astelpaju talu, Tänava talu, Koka talu, Üllar Neemrandi farm, Putkase Kalda talu, Mesikuma mesi, Nõva leib, Otto talu, Perfect Plant, Oosaare talu, Uus- Vainu mahetalu, Roberti mesi, Numami vetikatooted. Kui juba suupisted maitstud ja taludega tutvutud, sai suunduda lõunale. Kerlin oli valmistanud ainult kohalikust toorainest lõuna. Taldrikule sai  Koka talu porgandist salat, koos Sepa talu astelpaju marjadega. Väike Mahetalu võrsetest ja spinatist roheline salat Tammejuure kanepiõliga. Kanepijahust valmistatud pasta koos Mätiku meierei koorest kastmega. Laualt ei puudunud Otto talu kartulivorst ja Putkase Kalda talu BBQ siga. Lisandina sai proovida tervet valikut Tubri kitsejuustu koos erinevate moosidega Oosaare talu toodangust ja paljude teiste tootjate valikust. Vahele veel väike amps värskest Kiideva kalameeste kilust võileib Nõva hea tuju leivaga või köögiviljaquiche Karu aiandustalult. Magustoiduks pakkus Jahu-Jahu oma küpsiseid, mille vahel Altmõisa jäätis ja katteks šokolaad. Pannkoogid Sepa talu astelpajukreemiga, Roberti ja Mesikuma meega maitsesid vägagi magusalt.

Lõppkokkuvõttes võib õelda, et see oli tõesti üks suur kohaliku toidu pidu, mis lõppes ühiselt filmi „Läänemaa köögis“ vaatamisega. Kohal oli ka Filmi produtsent Katrin Päevakene.

Eva Rahv
Kohaliku toidu spetsialist
eva.rahv@kklm.ee